Flagning i Holmstrup

Flaget bliver typisk hejst på flagdage*, ved begravelser og når der er fest.

*(De frivillige beslutter hvornår flaget skal op på flagdagene - flagdage: Se nederst)


Vil du gerne have flaget op kan du kan ringe til:


Annette Ertmann på 40 62 35 61

eller

Hanne på 29 25 58 24

-------------------------------------------------------------------

Hvis du vil vide lidt mere om flaghejsning, kan du læse om retningslinjerne for flagning herunder - og også få svar på underfundige spørgsmål som: Må man flage om natten? Ja, det må man faktisk under én forudsætning, hvilken? Gælder flagreglerne alle flag? Hvordan med udenlandske flag - og bussernes? Eller få mere praktisk information, som f.ex hvordan man hejser et flag på halvt.

Guide: Sådan må du flage med Dannebrog

Officielle flagdage 2021, se nederst på siden.

Flagdage 2023, se nederst på siden.

Korrekt anvendelse af det danske flag er et felt, som det kan være svært at orientere sig i. For det statslige splitflag gælder en række forordninger og cirkulæreskrivelser, hvorimod normer og traditioner styrer brugen af det folkelige stutflag. Her er et forsøg på at skabe overblik.
Kilde: Linda Corfitz Jensen, Kristeligt Dagblad - 2019-06/14

Dannebrog fyldte 800 år 2019

I år 2019 fylder Dannebrog 800 år, og den ekstra opmærksomhed, der i den anledning er på nationalflaget, har medført, at flere danskere gerne vil vide, hvordan de korrekt skal benytte flaget. Hvorfor må privatpersoner eksempelvis sejle med det såkaldte orlogsflag, og må man egentlig flage med et sørøverflag? Og hvorfor flager busserne nogle gange med udenlandske flag, når det nu er ulovligt i Danmark?

Danmarks-Samfundet, der er en privat organisation, som har til formål at udbrede kendskabet til og anvendelsen af Dannebrog, melder, at organisationen har fået 25 procent flere henvendelser –fra omkring 75 på et normalt år til små 100 henvendelser i år. Ifølge næstformand Søren Cruys-Bagger er danskerne generelt opsatte på at behandle flaget korrekt og med ære.

Med hjælp fra Søren Cruys-Bagger forsøger Kristeligt Dagblad her at give læserne en overordnet forståelse for de forordninger, cirkulæreskrivelser, traditioner og normer, der tilsammen udgør reglerne for flagning med Dannebrog – i statslige såvel som i private sammenhænge.

1.
Det firkantede Dannebrog – stutflaget – kan hejses af private. Mange danskere lader især flaget vaje i anledning af en glædelig begivenhed, mens andre hejser flaget hver dag. Flaget må ikke hejses før klokken 8 og skal hales ned senest ved solnedgang. Hvis solen står op efter klokken 8, skal flaget først hejses ved solopgang.

2.
I statens over 600 flagstænger hejses Dannebrog som splitflag på de 17 officielle flagdage: Kristne helligdage, fødselsdage i kongehuset og historiske datoer som den 9. april, 5. maj, Grundlovsdag og genforeningsdagen 15. juni. Kongehuset, forsvaret og politiet flager dog hver dag.

3.
Ved kongehusets slotte kan man altid se, om enten Dronningen eller Kronprinsen er hjemme, for så vil enten Kongeflaget eller Tronfølgerflaget være hejst. Er de begge på Amalienborg, vil kun regentens flag vaje. For de øvrige medlemmer af kongehuset gælder Kongehusflaget. Hvis prins Joachim eller prinsesse Benedikte er rigsforstander, vil Rigsforstanderflaget være hejst på Amalienborg.

4.
Flaget på halv betyder sorg. Det kan være en privat sorg, som ved et dødsfald, det kan være national sorg som langfredag – eller en hofsorg, som da Prins Henrik gik bort sidste år. Både når flaget hejses og når det tages ned, skal Dannebrog runde flagstangsknoppen.

5.
Busserne har deres helt eget sæt flagregler. I udgangspunktet læner de sig dog op ad de officielle flagdage. Derudover markerer busserne gerne lokale mærkedage som markedsdage eller Copenhagen Pride. Ved besøg af et udenlandsk statsoverhoved i Danmark bliver relevante busser udstyret med både Dannebrog og det udenlandske flag.

6.
Når Dannebrog er hejst i en kolonihave, signalerer det vajende flag: Vi er hjemme, og der er varm kaffe på kanden og øl på køl.

7.
Man må i Danmark ikke flage med andre nationers flag – med undtagelse af Grønlands, Færøernes og de nordiske flag. Men fantasiflag er der ingen regler for, og dem kan man derfor hejse, som man vil, ligesom virksomheder har lov til at flage med deres logoer.

8.
Splitflaget er egentlig statsflaget, men Marineministeriet gav i 1867 tilladelse til, at også lystbåde måtte bruge splitflaget – med et gult "Y.F." i øverste stangfelt.

9.
Den overordnede regel er, at når Dannebrog er hejst, skal man kunne se flaget. Derfor bliver flaget som regel taget ned inden solnedgang. Hvis man vil flage om natten, skal en projektør oplyse Dannebrog.

10.
Uanset klokkeslæt kan man flage med vimpel – eller med stander, en flagtype, som er lidt bredere end vimplen. De to flagtyper har derfor også lov til at overnatte i flagstangen.

11.
Ved brug af faner må en forening gerne påføre Dannebrog deres logo eller initialer. Helst i øverste stangfelt.

12.
Hvis flagstangen er under to meter, falder den uden for kategori. Her gælder ingen regler eller normer for, hvordan man skal bruge flaget, og de små Dannebrog bliver benyttet på alt fra fødselsdagslagkager over velkomster i lufthavnen til juletræspynt.

Flagdage 2023

Officielle flagdage er dage, som har en særlig national betydning. Statslige myndigheder har på officielle flagdage pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger.

Private personer, virksomheder og organisationer mv. har ikke pligt til at flage på de officielle flagdage.

Officielle flagdage 2021

FLAGDAGE 2023
1. januar - Nytårsdag
5. februar - Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary
6. februar - Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie
7. april - Langfredag (halv stang hele dagen)
9. april - Påskedag
9. april - Danmarks besættelse (halv stang til kl. 12.00)
16. april - Hendes Majestæt Dronning Margrethe II
29.april - Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte
5. maj - Danmarks befrielse
18. maj - Kristi Himmelfartsdag
26. maj - Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik
28. maj - Pinsedag
5. Juni - Grundlovsdag
7. juni - Hans Kongelige Højhed Pris Joachim
15. juni - Valdemarsdag (flagets dag) & Genforeningsdagen 1920
21. juni - Grønlands Nationaldag - der flages med Erfalasorput (Grønlands flag)
29. juli - Færøernes Nationaldag - der flages med Merkið (Færøernes flag)
5. september - Danmarks udsendte
25. december - Juledag


FORSVARETS FLAGDAGE 2023
29. januar - Holmens Hæderstegn
2. februar - Kampen ved Mysunde 1864
11. februar - Stormen på København 1659
2. april - Slaget på Reden 1801
18. april - Slaget ved Dybbøl 1864
9. maj - Kampen ved Helgoland 1864
5. juni - Kampen ved Dybbøl 1848
1. juli - Slaget ved Køge Bugt 1677
6. juli - Slaget ved Fredericia 1849
25. juli - Slaget ved Isted 1850
4. oktober - Stormen på Frederikstad 1850


KIRKELIGE FLAGDAGE 2023
2. april - Palmesøndag
6. april - Skærtorsdag
10. april - 2. Påskedag
5. maj - Store Bededag
29. maj - Pinsedag
26. december - 2. Juledag